Styren (plastic card)

Styrenplader og styrenprofiler er et nyere byggemateriale inden for modelskibe. Materialet styren har været brugt i mange år til at lave plastikbyggesæt, men det nye er, at modelbyggere nu kan købe materialet i plader i forskellige størrelser (fra ca. 20 x 30 cm og op til ca. 70 x 100 cm) og i næsten alle tænkelige profiler.

Styren leveres oftest i en hvid farve.

Materialet bliver af mange modelbyggere betragtet med lidt betænkelighed, hvilket måske skyldes uvidenhed om de mange muligheder.

Fordele ved styren

Styrenplade som byggemateriale kan bedst sammenlignes med fx en krydsfinérplade. Der er dog nogle væsentlige fordele ved styrenplade:

  • Styren ændrer sig ikke, hvis det ligger i vand
  • Der er ikke mønster i pladerne efter træets åretegninger
  • Styren kan nemt bukkes og bøjes
  • Styren kan vakuumformes til den ønskede form – fx et skrog

Udskæring

Styrenplade

Styrenplader kan udskæres i alle tænkelige former, og udskæringen er nemmere end fx krydsfinér, da der ikke kræves en sav.

Først tegnes den ønskede form med en blyant eller en fin sprittusch på pladen. Med en skarp kniv eller skalpel skæres der forsigtigt i pladen, hvor der er tegnet. Første skæring skal lave en “grøft”, som kniven efterfølgende skal “køre i”.

Anden skæring kan laves lidt hårdere, men stadig forsigtigt, så der ikke køres ud af “grøften”.

Tredje og efterfølgende skæringer laves med lidt hårdere tryk.

Afhængigt af pladens tykkelse, skal der måske kun skæres 3-4 gange (ved pladetykkelser på 1 mm eller mindre) eller 5-6 gange (ved pladetykkelser på ca. 2-3 mm).

Derefter brækkes pladen over en skarp kant – fx en bordkant – der, hvor “grøften” er lavet. Når du har brækket pladen mere end ca. 70-90 grader, skulle dit emne gerne frigøre sig fra pladen.

Hvis der er en ujævn kant efter skæringen, kan den nemt fjernes ved at trække knivbladet hen over. Hold knivbladet i en vinkel på ca. 90 grader mod emnet. De mere rutinerede modelbyggere har lavet et “skrabeværktøj” af et stykke fladstål, der er slebet skarpt i den ene ende.

Styrenprofiler

Udskæringen sker på samme måde som med styrenplader.

Bukning

Styren kan bukkes ved at arbejde emnet i form over fx en bordkant. Skal der laves skarpe buk, kan det være en god ide at opvarme styren først ved at lægge det i meget varmt vand. Smeltepunktet for styren er ca. 250° C.

Alternativt kan emnet opvarmes med en hårtørrer eller en varmeluftpistol. Men pas på – hold god afstand og vær tålmodig, for pludselig kan emnet meget hurtigt blive meget blødt.

Limning

Styren limes med den samme slags plastiklim, som der bruges til plastikbyggesæt – fx UHU Plast Special, UHU Allplast, Plastic Magic eller lignende produkter.

Spartling

Er der behov for at spartle modellen, kan det gøres med Humbrol Filler eller Perfect Plastic Putty.

Hjemmelavet spartelmasse

Du kan lave din egen spartelmasse ved at lave en masse fine spåner af styren – brug din hobbykniv eller fladstål – og disse lægges et rent syltetøjsglas. Det skal være af glas. Derefter tilsættes lidt acetone, og låget skrues på.

Efter ca. et døgn har du en fin spartelmasse. Er den for tynd tilsættes flere spåner, og er den for tyk, tilsættes lidt acetone.

Opbevarer du spartelmassen med et tætsluttende låg i et mørkt og køligt rum, har du altid en spartelmasse, der er klar til brug.

Maling

Styren kan males med din foretrukne hobbymaling.

Inden du maler, er det en god ide at slibe emnet først med fint sandpapir. Det kan være fx korn 600 eller finere. Den afsluttende slibning kan laves med en korn 1000 og som vådslibning.

Maler du med Humbrol Enamel maling, kan du male direkte på styren efter den er affedtet med fx husholdningssprit. Anvender du Vallejo Model Color (den vandbaserede), kan det være en god ide at bruge Vallejo Primer først.

Da styren kan ændre karakter over tid på grund af solens UV-stråler, bør styren altid males – også selvom emnet skal være hvidt.


Denne side kommer fra Modelskibet.com efter aftale med Modelskibet.dk.